SOMALITALK.COM dahabshiil
w w w . S o m a l i T a l k . c o m
SWEDEN - JAWAAB

Somalier i protest
mot Etiopien

Många somalier har hört av sig med kritik mot Etiopiens ambassadör Dina Mufti, efter Realtid.se:s intervju med honom häromveckan.

somaldemonstr_P_200.jpg
Svensk-somalier demonstrerade mot den etiopiska ockupationen i Somalia och USA:s krigsoffensiv i Stockholm den 16 juni 2007.
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Ethiopia_karta_200.jpg
Etiopien (rödmarkerat) ligger precis väster om Somalia.

Foto: Wikipedia
Etiopienspremminister_Meles.jpg
Etiopiens premiärminister Meles Zenawi.

Foto: Scanpix
DinaMufti_200.jpg
Etiopiens ambassadör i Sverige, Dina Mufti.
 
victoriaiEtiopien_Leif-R-Ja.jpg
Kronprinsessan Viktoria besökte Etiopien år 2002 för studiebesök i biståndsorganisationen Sidas arrangemang.


Foto: Scanpix
I intervjun kunde Dina Mufti tolkas som att somalier som bor i Sverige lever på bidrag från svenska staten som skickas till islamistiska terroristgrupper i Somalia, och att etiopiska arméns intåg i Somalia krävs för att upprätthålla ordningen så att inte islamistgrupperna får makten och försöker ta över Etiopien.

Läget har trappats upp ytterligare senaste tiden, då hunger och vrede lett till upploppsliknande demonstrationer på Somalias huvudstad Mogadishus gator i flera dagar. Det uppger TT och andra nyhetsbyråer.

Somalierna i Sverige håller nu på att skriva på en protestlista som ska lämnas in till svenska utrikesdepartementet.

– I och med protestlistan vill vi att departmentet ska kolla om den etiopiska ambassadören med sina uttalanden har brutit mot den diplomatiska disciplinen, säger somaliern Hassan Abdulahi från Göteborg. Han är politiker och sitter i kommunfullmäktige för socialdemokraterna.

– Vi måste bemöta ambassadören. Många somalier i Sverige har blivit upprörda över hans uttalanden, säger Abdulahi och anger att det håller på att organiseras en demonstration i Stockholm som förmodligen kommer att gå till etiopiska ambassaden.

– Mufti har inte rätt att lägga sig i svensk inrikespolitik och kränka svenska medborgare, säger Abdulahi.

Enligt honom är Mufti själv representant för ”den värsta regimen i Afrika”.

– Etiopien är ingen demokrati. Alla vet om det. Det finns ingen politisk opposition och ingen yttrandefrihet, säger Abdulahi.

Han anser att somalierna har rätt att organisera sig och skicka pengar till motståndsrörelsen i Somalia enligt FN-resolutionen 3070 som antogs med FN-stadgarna 1973.

– Majoriteten av somalierna är emot den etiopiska ockupationen. Vi har rätt att försvara vårt land. Somalia är inte Etiopiens angelägenhet. Vi kommer att kämpa emot Etiopien med alla medel, säger Abdulahi.

Enligt honom finns det ingen terrorism i Somalia.

– Det finns en motståndsrörelse som kämpar för fred mot etiopierna som våldtar somaliska kvinnor och dödar och fängslar barn, säger Abdulahi och anger att människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch kan bekräfta att sådana övergrepp förekommer.

– Vi har rätt att skicka pengar till motståndsrörelsen, säger han.

Abdulahi anser att ambassadören har kränkt det somaliska folket genom att beskriva dem som socialbidragstagare.

Enligt Abdulahi finansieras den etiopeiska armén med pengar från USA.

– Det är president George Bush och hans regering i USA som hittat på hotet från terrorister, anser Abdulahi.

Han vill nu att Etiopien lämnar Somalia och att FN tar en större roll för att skapa en demokrati i Somalia efter svensk modell.

– Sverige och andra länder måste trycka på hårdare. De pratar mycket, men borde ha gjort mer, anser Abdulahi.

En ytterligare reaktion kommer från Abdi Hanad som är politiker för folkpartiet i Umeå.

– Ambassadörens beskrivning stämmer inte med verkligheten, säger han.

– Att vi vill försvara Somalia handlar inte om terrorism. Det är vårt land. Varje somalier har ett ansvar att försvara sig mot Etiopiens ockupation av landet, säger Hanad.

– Det handlar inte om terrorism, utan om att stödja krafter som vill befria Somalia.

Hanad anser att det är en korrekt beskrivning att Etioptien har ”ockuperat” Somalia.

– Det är som om Ryssland skulle invadera Sverige, säger Hanad.

Han anser inte att det stämmer med verkligheten att Etiopien gör en fredsbevarande insats för att upprätthålla ordning och demokrati i Somalia.

– Etioptien har inget att göra i Somalia. För oss är Etiopien en ockupationsmakt. Varje somalier har ett ansvar att befria Somalia, säger han.

Enligt Hanad stämmer det inte att det skulle bli kaos i Somalia med muslimska terrorister som skulle ta makten, om inte etiopiska militären fanns i landet som stöd för den tillfälliga, somaliska regeringen.

– Nej, det stämmer inte. För oss somalier finns det för det första ingen tillfällig regering. Det finns ingen regering som fungerar i Somalia, säger Hanad och anger att den nuvarande så kallade ”tillfälliga regeringen” i Somalia utsågs under en konferens i Kenyas huvudstad Nairobi.

Vad skulle Etiopien tjäna på att plötsligt ockupera Somalia?
– Somalia har en ganska lång kust mot havet. Etiopien ligger inåt land och har ingen kust, så de vill ha tillgång till vår kust, säger Hanad.

– För vår del vill vi inte ha utländska soldater i Somalia. Vi har klarat oss själva tills etiopiska armén kom till Somalia i december 2006, säger Hanad.

– Vi vill att Etiopien lämnar vårt land.

Etiopien kanske behövs för att hålla ordning i landet?
– Det kan inte bli värre än det är. Det kan bara bli bättre.

Och de muslimska terroristerna i Somalia, hur kommer de göra då?
– Det finns inga terrorister i Somalia. Det är upp till oss hur vi vill leva. Så länge Somalia inte hotar andra kommer det inte att finnas några terrorister. Alla är en del av folket. Vi har alltid levt tillsammans.

– Det är vårt land, och vi kan alla leva tillsammans utan att hota varandra.

– För mig är terrorister de som attackerat andra. Men en som inte gjort något, är inte en terrorist för mig.

– Att prata om terrorister i Somalia, är ett argument som Etiopien använder för att rättfärdiga sin ockupation. Men det Etiopien gör är att terrorisera sitt eget folk, säger Hanad och pekar på att oppositionspolitiker i Etiopien fänglsas.

– Premiärministern Meles Zenawi förlorade senaste valet i Etiopien, men ville inte lämna makten och bestämde sig för att sitta kvar. Etiopien är den värsta diktaturen i Afrika. Zimbabwes president Mugabi är ingenting i jämförelse.

Vad anser du om att terroriströrelsen al-Shabaab verkar i Somalia?
– Det är bara bullshit. Det som har hänt är att ungdomar slåss mot etiopiska soldater. Så länge de slåss mot etiopiska soldater är det inte terrorism. Utan de slåss mot militären.

Och att terrornätverket al-Qaida finns i Somalia?
– Att säga det är att utnyttja situationen genom att skapa en rädsla hos västländer.

– Läs människorättsorganisationen Amnestys rapporter om Etiopien. Ambassadören Dina Mufti snackar bara skit. Han är en nickedocka i Stockholm. Han kan inte säga annat än det han gör. Sa han något annat, skulle han råka illa ut och hamna i fängelse.

Mufti sa även att islamistiska extremister som vill ta makten i Somalia anser att man inte får se på fotboll och att kvinnorna måste vara helmaskerade, annars huggs armarna av.

– Det är också bullshit och skitsnack. Man blir inte av med armen för en fotbollsmatch. Och kvinnorna får själva bestämma om de vill vara maskerade. Det är inget tvång, säger Hanad, men anger att Somalia i denna fråga kanske skiljer sig från andra muslimska länder.

– Somalia är inte som många andra länder. Hos oss lever folk sina egna liv.

Och att somalierna i Sverige lever på socialbidrag som de skickar till muslimska terrorister i Somalia?
– Det är skitsnack. De flesta somalierna jobbar. Väljer de att skicka pengar för att befria Somalia från de etiopiska soldaterna, så är det deras politiska frihet att göra det så länge det inte leder till attacker mot civila. Men jag tror inte att det heller förekommer.

Varför säger etiopiska ambassadören det då?
– Det är ett sätt att skrämma svenskar.

Hanad bedömer att nuvarande läge kommer att bestå i viss tid framöver.

– Jag tror kampen kommer att fortsätta i ett eller två år till. Sedan kommer de etiopiska soldaterna att köras ut.

Hanad bedömer även att situationen redan börjat chansera för den etiopiska armén i Somalia.

– Etiopierna har inte längre någon kontroll över huvud taget i Somalia sedan nästan ett år. De har redan förlorat makten.

– Den etiopiska ambassadörens uttalanden är ett tecken på en frustration över det.

USA rapporteras nyligen ha gjort en selektiv militär attack i Somalia mot påstådda anhängare av terroristgruppen al-Shabaab.

– Det är ingen terrorism. Det är folk som kämpar för frihet, säger Hanad.

Han anser att USA har agerat helt fel.

– Amerikanarna vill bara att alla ska lyda USA. Det är som venezeluanska presidenten Hugo Chavez som betraktas som ”rebell” och uttalat sig emot amerikanska intressen. Då anses han direkt vara en fiende mot USA. Men vad har Chavez egentligen gjort för fel?

Enligt Hanad har USA en makthunger och vill få inflytande över andra i världen än sitt eget land.

– Vi vill bara bli fria från USA:s imperialism.

Hanad har ingen direkt åsikt om terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Laden, som uttalat USA som sin fiende.

– Folk i västvärlden förstår inte vad det handlar om. När Etiopien talar om att al-Quaida finns i Somalia är det ett sätt att göra utomstående betraktare nervösa. Vad det handlar om är att somalierna är ett folk som kämpar för sin frihet.

Somaliern Farah från Stockholm, var en annan som hörde av sig till Realtid.se om intervjun med etiopiska ambassadören.

– Jag och tusentals andra somalier blev arga och ledsna när vi läste intervjun med etiopiska ”extremist–ambassadören”, säger han men anger inte att han blev arg på ambassadören själv utan på Realtid.se:s reporter.

– Det verkar inte som att någon hade tänkt eller kritiskt granskat vad ambassadören sa. Ingen ställde frågor om vad ambassadören kan ha haft för avsikter med att beskriva det som att alla somalier är beroende av socialbidrag, och skickar pengarna till terrorister.

– Jag har bott i Sverige i 18 år och har aldrig begått något brott. Jag blev väldigt ledsen över det här. Jag bryr mig inte om vad ambassadören säger. Jag vet vad han menar och hur han tänker.

Flera andra somalier har hört av sig via e-post till Realtid.se.

– Det han säger, ”idiot-ambassadören”, stämmer absolut inte. Det här är propaganda. Ni på Realtid.se får aldrig mer skriva sådant skitsnack, säger Muna Abdi i ett e-post.

– En riktig ambassadör säger inte sådana saker. Han måste ha respekt för sig själv och andra.

– Vi somalier jobbar och betalar skatt i detta land. Vi får lov att skicka pengarna vart vi vill. Ambassadören har inte med det att göra. Vi lever inte i helvetet.

– Etiopierna är terrorister. Det är de som har ockuperat Somalia.

Abdirisak Aden hörde också av sig. Han uppger att han är talesman för ”Svensk-somaliska riksförbundet”.

– Intervjun med ambassadören i Realtid.se hade väldigt dålig kvalitet i fråga om etisk och moralistisk journalistik, säger Aden.

– Det är sällan man ser att media används som megafon för propaganda på det sätt som skedde i Realtid.se, säger han och anser att Realtid.se borde ha varit öppen för reflektion och kollat fakta.

– Då skulle det blivit en bättre artikel. Som det blev nu är det ganska häpnadsväckande att påstå det som ambassadören säger, tycker Aden och pekar på ambassadörens uttalanden som kan tolkas som att alla somalier i Sverige är bidragstagare och att de skickar pengar för att stödja terrorism.

Aden anser att Etiopien är ”en av de värsta regimerna” i Afrikas horn, som dödar och sätter folk i fängelse utan anledning.

Han pekar på en rapport från människorättsorganisationen Amnesty som enligt Aden anger att Etiopien begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Barn fängslas och människor slaktas. De etiopiska soldaterna beger sig in i civila områden och halshugger äldre, säger Aden och anger att soldaterna förklarar det med att de måste göra sig av med ”upprorsmakare” kring moskéerna.

– De borde visa respekt för heliga platser, civila och barn, anser Aden.

Han säger sig inte vilja framföra några åsikter i sig om Etiopiens närvaro i Somalia och de somaliska rebellerna.

– Men det är nödvändigt att skydda de civila. Amnesty har uppmanat det internationella samfundet att säga ifrån, säger Aden.

Enligt Aden gör somalierna i Sverige mycket för att försöka skapa ett fungerande näringsliv i Somalia.

– Det är ett fantastiskt arbete de gör. Därför är ambassadörens uttalanden illavarslande. Artikeln med intervjun skulle behövt vara lite mer reflekterande. Då skulle den blivit mer nyanserad, och utan rubriken ”Sverige göder terrorism”.

Aden själv har tagit initiativ till samarbete mellan somaliska och etiopiska föreningar i Sverige för att verka för fred.

– Ambassadörens sätt är inget som gagnar situationen, utan leder till konfrontation och konflikter.

– Det är beklagligt att han använder krig mot terrorismen som en täckmantel.

Abdirisak Hussein var en annan somalier som hörde av sig.

– Detta är ren lögn, säger han i ett e-post om ambassadörens påståenden i intervjun.

– Ni på Realtid.se måste lyssna på den andra sidan, alltså somalierna. Ambassadörens utspel är en provakation. Hans påståenden har ingen grund.

– Vi somalier består av alla typer av människor. Att kalla oss bidragsberoende och terrorister är en kränkning mot en hel folkgrupp. Vi kräver av er att ni tar kontakt med somalierna så att de försvarar sig mot denna lögn. Detta är en rättighet.

Historikern Muhammad Shamsaddin Megalommatis går till hårt angrepp mot Etiopien, och anser att den etiopiska statsministern Meles Zenawi leder en ”tyrannisk regering”. Han anser det absurt att Etiopien brutit de diplomatiska förbindelserna med Qatar.

– Såväl demokrati och utveckling saknas i Etiopien, säger han.

– Det är världens mest tyranniska stat, och avskys av 82 procent av landets egen befolkning.

Enligt Megalommatis styrs Etiopien av landets abessinska stammar, som utgör 18 procent av landets befolkning, och att landet har en inriktning på att förgöra ett antal afrikanska länder.

Megalommatis anser att ”abessiniernas inhumana, antisomaliska, rasistiska hysteri” har djupa historiska rötter.

– Det kan inte bli fred i regionen kring Afrikas horn, så länge etiopiska soldater slaktar oskyldiga somalier som ber i moskéerna, säger han.

– Det finns stora risker för en ökad radikalisering av islam och extremism som en motreaktion till den nynazistiska, etiopiska rasismen. Det är en skam för hela mänskligheten, säger Megalommatis.

– Den så kallade ”etiopiska armén” måste omgående beordras ut från Somalia, säger han.

Megalommatis vill att FN vidtar kraftiga åtgärder, och begränsar abessiniernas regim till folkgruppens egna geografiska områden.

Somaliern Abdu hörde av sig till Realtid.se per telefon.

– Jag blev upprörd över intervjun med etiopiska ambassadören. Jag tycker den var orättvis. Man måste beskriva båda sidor, säger han och anger att etiopiska soldater dödar somalier varje dag, även barn och kvinnor, och torterar och halshugger. Han hänvisar till en rapport från Amnesty som kom under tisdagen.

– Vi utpekas som terrorister, men jag tillhör inte Al-Qaida. Terrorism är ett väldigt starkt ord. Jag jobbar och tar inte emot något socialbidrag. Jag skickar pengar till mina föräldrar.

– Om det finns folk som inte har lägenhet eller rent vatten så är det klart att man hjälper till om man har råd.

Abdu anser inte att svenska media ger en rättvisande bild över situationen i Somalia.

– Sveriges Television och TV4 visar inte hur det ligger till, säger Abdu men anser att CNN och Al-Jazeera visar allt.

– Är det för att vi är muslimer? Vi har inget emot kristna, säger Abdu.

Somaliska kvinnan Bahlin har tidigare bott länge i Sverige, men bor nu sedan sex år i London.

– Jag blev jättarg när jag läste intervjun med ambassadören i Realtid.se, säger hon.

– Jag blev väldigt orolig. Ambassadören ljuger, säger Bahlin och anger att många somalier jobbar i äldreboenden eller med städning och andra ställen.

– Jag vill att ambassadören ska be om ursäkt. Det är etiopierna som kommit till Somalia och gör en massa dumma saker, säger hon.

– Jag tycker mycket om Sverige, men nu har jag bott sex år i London och blev orolig för hur det är nu i Sverige när jag läste intervjun.

En rättsprocess pågår enligt TT mot två somalier som misstänks ha skickat pengar till terroriströrelser i Somalia. Det skulle delvis tala till stöd för de uttalanden som den etiopiska ambassadören Dina Mufti gjorde i artikeln på Realtid.se.

– Misstankarna har stärkts. Utredningen går framåt, har kammaråklagare Ronnie Jacobsson sagt enligt TT i måndags.

Enligt TT förnekar männen brott, och en nybildad medborgarrättsrörelse som kallar sig Charta 2008, arbetar för att männen ska släppas fria.

– Det sägs att de fängslade somalierna vill hjälpa terrorister, men allt de vill göra är att stödja Somalias självförsvar, säger somaliern Mohammed Ali-Haman på telefon till Realtid.se.

Information om Sveriges officiella ställning via utrikesdepartementet, talar delvis emot etiopiska ambassadörens uttalanden.

Svenska regeringen har tidigare uttalat sig emot etiopiska arméns intåg i Somalia. Det gjorde utrikesminister Carl Bildt när intåget ägde rum vid årsskiftet 2006/2007.

– Bildt uppmanade då Etiopien att dra sig tillbaka, säger Anna Hamrell som är departementssekreterare på utrikesdepartementet, och handläggare för departementets Afrikaenhet.

Hamrell uppger även att etiopiska arméns närvaro i Somalia inte är något led i ett FN-samarbete, vilket etiopiska ambassadören indikerade.

Samtidigt ser inte Hamrell situationen i Somalia i svart eller vitt.

– Det här är en knepig och delikat fråga. Det finns olika synsätt, säger hon.

– Men det finns många som anser att etiopierna inte är så välkomna i Somalia, säger Hamrell.

Människorättsorganisationen Amnesty ger en skakande bild av läget i Somalia enligt en artikel i Guardian från maj 2007. Enligt Amnesty förekommer grova krigsbrott i landet, såsom att kroppsdelar huggs av, gruppvåldtäkter, halshuggningar och rån. Hela områden förstörs och civila ”dödas som getter”.

Amnesty anser att civila hamnar i kläm mellan etiopiska soldater som tillsammans med somaliska regeringstrupper slåss mot islamistiska rebeller.

Skulden för dödsfallen hos de civila kan läggas på alla grupper menar Amnesty, men organisationen ser enligt artikeln en ökad omfattning av våldsamheter från Etiopien sedan islamisterna släpat döda kroppar av etiopier genom Somalias huvudstad Mogadishu.

Etiopien anser i Guardian-artikeln att Amnestys rapport är felaktig, och menar att hundratals etiopiska soldater dött i strider mot islamisternas uppror.

Amnesty kräver att FN ökar sin närvaro i Somalia, och ifrågasätter USA:s roll i konflikten.

USA har utbildat etiopiska soldater, och tillhandahållit militär utrustning till Etiopien, skrev Independent i maj 2007.

Kronprinsessan Viktoria besökte Etiopien år 2002.

– Det var inget statsbesök, utan en del av Kronprinsessans studier, säger hovets talesperson Åsa Gunnarsson.

Kronprinsessan praktiserade på biståndsorganisationen Sida i en månad vilket avslutades med studiebesök i Etiopien och Uganda.

– De länderna valdes ut för att Kronprinsessan skulle få se exempel på Sidas biståndsprojekt och verksamhet. Hon träffade inga officiella personer från Etiopien, säger Gunnarsson.

Somalier i Sverige genomförde en demonstration i fjol mot Etiopien. Den demonstrationen gick till USA:s ambassad.

Ian Hammar
ian.hammar@realtid.se
08-545 87 151

Source: http://www.realtid.se/


AMBASSADÖREN TALAR UT I REALTID.SE:

”Sverige göder terrorister”

Etiopiens ambassadör Dina Mufti kräver att Sverige tar krafttag för att stoppa terroriströrelsen i Somalia, som enligt honom finansieras från somalier i Sverige.

inuti_200.jpg
Etiopiens ambassadör Dina Mufti
inuti2_200.jpg
Mufti är Etiopiens ambassadör i alla de nordiska länderna.
– Somalierna i Sverige får inkomster från statens skattepengar i form av socialbidrag och barnbidrag. Vi misstänker starkt att att de pengarna kommer terrorgrupper till del, säger Mufti.

Han anger att svenska och norska regeringen har vidtagit en del åtgärder, och satt folk i fängelse i Sverige. Svenska regeringen har enligt Mufti förbjudit en del företeelser rörande de många somalierna i Sverige som exempelvis bor i förorten Rinkeby utanför Stockholm.

– Vi tror att det finns kopplingar mellan somalier i Sverige och Al Shaabab-rörelsen, säger Mufti.

Mufti bedömer att det finns över 40.000 somalier i Sverige, kanske mer, och cirka 18.000 somalier i Norge.

– Vad de gör är att de inte själva använder de pengar de får från sociala myndigheter.

-- Det är den svenska regeringen som ger dem pengar för integrationen i det svenska samhället. De får checkar på tusentals kronor för detta, men pengarna går inte till integration.

– Pengarna går delvis till en politisk agenda. Det är en del fanatiker som skickar pengarna till hemlandet.

Vid något tillfälle upptäcktes enligt Mufti att en summa på 300.000 kronor var på väg från Sverige till islamiströrelsen.

– Vi antar att den svenska
regeringen försöker följa upp detta. Extremisterna är farliga för alla, säger Mufti.

– Om regeringen inte bryr sig, kommer islamisterna gradvis att ta över vårt samhälle.

– De svenska skattepengarna måste gå till rätt syfte, och inte till att andra ska kunna köpa vapen och ammunition.

Den etiopiska armén är i Somalias huvudstad Mogadishu för att enligt ambassadören försöka hålla landet i ordnat skick som hjälp till Somalias tillfälliga regering.

Somalia har inte haft någon egentlig regering sedan 17–18 år i början på 90-talet.

– Det finns stammar med olika hövdingar som utövar makt genom vapen, säger Mufti och anger även att den extremistiska islamiströrelsen Al-Qaida fått fotfäste i Somalia, liksom rörelsen UIC. Det finns även en rörelse som heter Al-Shaabab som enligt Mufti utövar terrorism på militär väg.

– Vi ger vårt stöd för att
bekämpa terrorhot från islamister, säger Mufti och anger att liknande terroristiska strömningar finns i kringliggande länder som Kenya och Sudan.

Etiopien har inte någon jättearmé i Somalia.

– Det handlar inte om 10.000 soldater, men det är för att ge vårt stöd till den svaga somaliska regeringen.

– Annars kommer islamisterna
att ta över och hota oss.

Enligt Mufti är Etiopiens agerande ett led i FN:s stödinsatser i Somalia, och den afrikanska unionens fredsbevarande styrkor.

– FN kommer att ta över ansvaret för insatserna, säger Mufti.

Det pågår liknande insatser i andra afrikanska länder som Uganda och Burundi.

Al Shaabab-rörelsen agerar enligt Mufti i form av terrorister på offentliga platser som moskéer eller marknadsplatser, och skjuter på armésoldater.

– Ofta blir civila skadade, säger han och beklagar sig över att det är svårt att komma åt Al Shaabab.

– De har inget högkvarter och inga uniformer, så vi kan inte se i förväg vilka det är mer än att de har skägg och är mycket fanatiska och kan vara självmordsbombare.

I Etiopien är den
största religionen ortodox kristendom, även om det finns muslimer också.

– Problemet uppstår när islamisterna vill införa de muslimska principerna med tvång.

Mufti beskriver dessa principer med att kvinnorna måste vara maskerade och att man inte får se på fotboll.

– Annars kan man få armarna avhuggna. Det finns inget folkligt stöd för dessa levnadsregler, säger han.

Mufti bedömer att de islamistiska terroristerna i övrigt får finansiering från oljekällor i Mellanöstern i arrangemang av islamistiska religiösa ledare i regionen kring Persiska viken.

– Det kommer inte från regeringarna i länderna kring Persiska viken. Dessa länder är sekulariserade, utan vi misstänker att det hela arrangeras av radikala religiösa ledare.

Han menar att islamiströrelsen lyckas bygga upp en stämning av hat.

– Det är sådant som ledde till terrorattacken i New York 11 september. Se på terrorattackerna i London.

Islamisterna rekryterar enligt Mufti nya fanatiker i moskéerna.

– Först bygger de upp en hatstämning hos anhängarna, sedan en vilja hos anhängarna att eliminera alla utomstående. Det är så terrorismen växer fram.

Mufti anger ett antal hemsidor på internet från de islamistiska grupperingarna.

– Där förekommer arabisk propaganda mot olika länder och uppmaning till terrorism mot exempelvis Etioptien. Vårt säkerhetsfolk måste vara på alerten och ständigt vara på sin vakt, säger Mufti.

– Det kan förekomma
landminor och explosioner på gatorna, säger han även om det bedarrat sedan 90-talet.

Enligt Mufti råder demokrati i Etiopien. Girma Wolde–Georgis är landets president. Han har redan suttit sin första valperiod i 6 år, och har nu inlett sin andra valperiod. Han representerar landet och inget speciellt parti. Han är ”oberoende”.

Premiärministern Meles Zenawi är inne på sin andra femåriga valperiod. Han representerar det styrande politiska partiet i Etioptien. Landets parlament har över 450 ledamöter, varav partiet har över två tredjedelars majoritet.

Zenawi valdes senast i det nationella valet som ägde rum år 2005. Valet var enligt Wikipedia omdebatterat, och en del observatörer anklagade Zenawis regering för att rigga röstsultatet.

Nu pågår lokalval i Etiopien vilket påverkar styret i kommuner och städer. Resultaten är inte klara ännu.

Det styrande partiet
i Etioptien är EPRDF, The Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front.

– Det är inget revolutionärt, kommunistiskt parti. Beteckningen ”revolutionary” är bara en markering emot kolonialisering, säger Mufti som anger att partiet annars har höga sociala ideal med fokus på välfärd, och att hjälpa gamla och handikappade.

– Det är ungefär som socialdemokraterna eller andra liberala partier runt om i världen såsom USA. Partiet stöder marknadsekonomi i kombination med sociala program, även om det sociala systemet inte är lika utvecklat som i Sverige.

Etiopien var en ”feodal monarki” i 100 år till och med år 1974, och därefter var landet en kommunistisk militärdiktatur till och med 1991.

Etiopien är det enda landet som aldrig kolonialiserats.

– Italien försökte men kunde inte, säger Mufti.

Italienarna kolonialiserade Eritrea som tidigare ingick i Etiopien, men numera är ett fristående land.

Det var krig mellan
Etiopien och Eritrea i 30 år, och efter en omröstning i början på 90-talet har Eritrea nu varit oberoende sedan 17 år.

– Men Eritrea är bara litet, säger Mufti och anger att Eritrea har 3 miljoner invånare, medan Etiopien har 80 miljoner invånare.

– Etiopien är Afrikas näst största land efter Nigeria mätt efter antal invånare.

Enligt Mufti vill eritreanerna egentligen gå ihop med Etiopien igen.

– Träffar man eritreaner en och en vill de hellre tillhöra ett större land, men pratar man med dem i grupp säger de utåt att de vill vara ett eget land.

Etiopiens befolkning har ökat från 67 miljoner år 2000 till 80 miljoner, och enligt vissa bedömningar kanske siffran i dagsläget nu är uppe i 85 miljoner vilket den senaste befolkningsräkningen indikerar.

– Det är viktigt att den etiopiska ekonomin hänger med befolkningstillväxten, annars blir det svårt.

Är det mycket fattigdom?
– Befolkningstillväxten möjliggör ekonomisk tillväxt också, säger Mufti.

Etiopien är ett jordbruksland där jordbruksarbetet kräver mycket arbetskraft.

– Befolkningen är därför en tillgång, säger Mufti.

– Samtidigt är det viktigt att utbilda befolkningen, annars blir befolkningstillväxten bara en börda.

Enligt honom försöker regeringen utbilda folk i skolor och träningscenter så att de får kompetens.

– Det behövs för Etioptien är ett fattigt land, säger Mufti även om det inte förekommer någon svält.

– Det förekom mycket svält tidigare i historien.

Är folk nöjda med politikerna då?
– Majoriteten är det, men det finns också folk som är mindre nöjda.

Arbetskraften inom jordbruket utanför städerna är överlag nöjda. De får hjälp av staten med gödsel, bekämpningsmedel och utbildning.

– Men det finns en del i städerna som är missnöjda.

Det pågår i alla fall inget egentligt krig i Etiopien.

Ett krig med Eritrea blossade upp år 2000 men det upphörde redan samma år.

– Det råder elduppehåll, säger Mufti och anger att försök gjordes för att införa en överenskommelse, men man kom bara fram till nuvarande situation som egentligen varken innebär fred eller krig.

– Eritreas regering ville inte följa överenskommelsen.

Mufti är ambassadör för Etiopien i hela Norden. I de övriga nordiska länderna finns det små kontor, så kallade ”honorärkonsulat”, med bara en anställd.

Mufti är nöjd med det
svenska biståndet till Etioptien som görs via den svenska hjälporganisationen Sida.

Sida hade tidigare 70 biståndstagande länder, så kallade ”partnerländer”. Det har nu skurits ned till 30 länder runt om i världen.

Den nya svenska regeringen har nu fastställt 12 afrikanska länder som sådana partnerländer.

6 av dessa länder är permanenta såsom Etiopien och Zambia, medan de 6 övriga är länder som exempelvis varit i konflikter såsom Liberia.

– Det svenska stödet
till Etiopien via Sida är enormt, säger Mufti och anger att det mesta går till utveckling av jordbruket, att öka demokratiseringen, att ha fungerande statliga myndigheter och rättssystem.

– Det kommer jurister från Etiopien och utbildar sig på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och på Patent- och Registreringsverket på Valhallavägen, säger Mufti.

Etiopier utbildas av svenskar både om jordbruk och för att bli ingenjörer.

– Samarbetet med Sida är mycket produktivt. Sida gör mycket för att hjälpa folk på gräsrotsnivå i Etiopien, säger Mufti.

Enligt honom har Sverige haft goda relationer till Etiopien i 100 år.

– Vi har en stark relation. De första missionärerna i Etioptien kom från Sverige, säger Mufti.

Han bedömer inte
att det odlas mycket droger i Etioptien. Och aids är inget akut problem.

– Det är ett problem, men inte på samma nivå som i andra afrikanska länder som Sydafrika och Botswana.

Etiopien bedöms ha oljetillgångar som ännu ej hittats och börjat pumpas upp.

Olje- och gruvfamiljen
Lundin finns enligt Mufti i Etiopien för att hitta och pumpa upp olja.

Den genomsnittliga etiopiern tjänar cirka 400 kronor i månaden. Själv kör ambassadören Dina Mufti omkring i en Mercedes 320 för 100.000-tals kronor.

Ian Hammar
ian.hammar@realtid.se
08-545 87 151

Source: http://www.realtid.se/

 

Kulaabo bogga  www.SomaliTalk.com  © www.SomaliTalk.com

La soo xiriir:

IIDHEH
XAYAYSIIS